Stadsteam
Het Stadsteam heeft in 2020 een aantal nieuwe ontwikkelingen in gang gezet, met als doel om met behoud van kwaliteit meer grip op de kosten te krijgen. Zo zijn er afspraken gemaakt met huisartsen en medisch specialisten over het verwijzen van jeugdigen naar specialistische zorg. Met hen is afgesproken de verwijzingen zo veel mogelijk via het Stadsteam te laten verlopen, om versnippering tegen te gaan. Verder heeft het Stadsteam ingezet op meer eigen begeleiding. Daardoor zien we dat met name binnen de Wmo het aantal verwijzingen fors is teruggelopen. Vanuit het regionale transformatieprogramma Jeugd is in Oudewater in het voorjaar de pilot Jeugdbescherming gestart, waarbij we inzetten om gezinnen vanuit het Stadsteam meer preventief en lokaal te begeleiden bij veiligheidsrisico’s. De eerste (financiële) effecten zien we inmiddels terug. Zo is in de tweede helft van het jaar geen dienstverlening van SAVE in het preventieve kader van de Jeugdbescherming ingezet door het Stadsteam.
Tot slot werken de gemeente en het Stadsteam samen aan meer datagestuurd werken. In 2020 zijn we gestart met maandelijkse monitoringsoverleggen om de ingezette ontwikkelingen goed te kunnen volgen. Uit deze monitoring is gebleken dat het aantal afgegeven beschikkingen door het Stadsteam op Jeugd met ruim 20% is gedaald. Tevens zien we ten opzichte van 2019 een daling in de kosten op Jeugd.
Sociale kaart
Professionals en inwoners kunnen makkelijker zelf de weg vinden naar passende hulp en ondersteuning door de optimalisering van de digitale sociale kaart Oudewater. De kaart is een website voor burgers en professionals met informatie over formele en informele organisaties en activiteiten rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.
Inkoop maatwerkvoorzieningen Jeugdhulp en Wmo
Inkoop is uitgesteld tot 2022. De overbruggingsperiode is benut voor activiteiten gericht op het intensiveren van de transformatie door samenwerking, innovatie, afschaling en normalisering te bevorderen. Er zijn meerdere marktconsultaties georganiseerd en de eerste regionale dialoogtafel met zorgaanbieders heeft plaatsgevonden, met als thema samenwerking voorveld. Voor de duur van het uitstel zijn de huidige contractafspraken verlengd.
Ouderen langer thuis
Ouderen wonen langer thuis. Om dat te kunnen doen met behoud van goede kwaliteit van leven, spannen we ons als gemeente voor goede en passende ondersteuning.
Op het thema eenzaamheid hebben we in februari een Open Tafel / workshop georganiseerd over het signaleren en bespreekbaar maken van eenzaamheid. In oktober was de week tegen eenzaamheid, liever gezegd de Week van de Ontmoeting. Een aantal activiteiten zijn gepubliceerd in de IJsselbode. Door corona was de deelname heel beperkt. De informele organisaties zijn erg actief in Oudewater en passen hun activiteiten aan de coronaomstandigheden aan. In het vierde kwartaal van 2020 hebben we een nieuwe speler in het veld verwelkomd, Oudewater Vitaal. Ook deze organisatie zal een steentje bijdragen aan de gezondheid en het welzijn van ouderen.
De Wulverhorst heeft, in afstemming met de gemeente, de deuren steeds meer geopend voor alle ouderen van Oudewater, door activiteiten open te stellen en door de Tuinkamer te gebruiken als ontmoetingsruimte. Helaas kwam aan het eind van het jaar als gevolg van de coronamaatregelen een (tijdelijk) einde aan die openstelling.
Maatschappelijke opvang en beschermd wonen
In Utrecht-West is een afsprakenkader maatschappelijke opvang en beschermd wonen 2020-2022 gemaakt met uitgangspunten voor de decentralisatie van het beschermd wonen. Er is een regionale projectleider aangesteld als trekker van deze afspraken. Een aantal ontwikkelpunten is verder uitgewerkt in pilots die komend jaar gaan lopen.
Automatische Externe Defibrillator (AED)
De Stichting Hartslag Oudewater is de aanjager en coördinator van de 24/7 bereikbare AED’s en het aantal inzetbare burgerhulpverleners. Als gemeente hebben we ervoor gezorgd dat er verspreid over Oudewater, Papekop en Hekendorp vijf AED’s in buitenkasten zijn geplaatst. In juni is de tiende AED feestelijk onthuld door de wethouder. Ook particulieren of bedrijven dragen bij aan het aantal AED’s in buitenkasten. Momenteel zijn er elf AED’s in buitenkasten en twee AED's in de planning.
Armoede en Schulden
Inwoners die als gevolg van de coronamaatregelen te maken kregen met een inkomensterugval zijn op diverse manieren geïnformeerd en ondersteund. Inkomensregelingen en informatie vanuit bijvoorbeeld het Nibud is ontsloten via een speciale pagina op de website van de gemeente en via de lokale krant (de IJsselbode). Hierbij is het lokale aanbod onder de aandacht gebracht, zoals de formulierenbrigade, thuisadministratie-ondersteuning, gemeentelijke schuldhulpverlening, de geldplannen die inwoners kunnen invullen, maar ook de landelijke sites die hierin iets kunnen betekenen, zoals de site van het Nibud. Inwoners hadden op deze wijze alle informatie overzichtelijk bij elkaar, en konden zelf de best passende ondersteuning uit het aanbod kiezen. Daarnaast werd ook via de website van Ferm Werk informatie verstrekt over alle inkomensondersteunende voorzieningen, ook voor de lokale ondernemers. Ferm Werk ondersteunt ondernemers die recht hebben op de Tozo-regeling met inkomen en als het nodig is ook met bedrijfskapitaal. In totaal hebben 140 ondernemers gebruik gemaakt van de ondersteuning in het levensonderhoud, in de vorm van een inkomensregeling en/of in de verstrekking van bedrijfskapitaal.
In 2020 hebben we nog geen stijging gezien in het aantal inwoners dat schuldhulpverlening nodig heeft. De regelingen van de overheid zorgen er deels voor dat inwoners zich nog redden.
Ferm Wijzer
In 2020 zijn we gestart met het project Ferm Wijzer: een effectievere werkwijze waarbij de consulenten vanuit de Wmo- en Participatiewet samenwerken, waardoor inwoners sneller stappen zetten naar een hogere mate van participatie (sociaal, maatschappelijk of economisch). De driegesprekken die in dit project zouden plaatsvinden, werden helaas door de coronamaatregelen onmogelijk gemaakt. Daardoor heeft dit project een behoorlijke vertraging opgelopen. Er zijn voor de vier gemeenten ongeveer dertig inwoners ingestroomd in het traject via een gezamenlijke intake, maar onder andere door de uitval van voorzieningen en de korte doorlooptijd is er nog weinig doorstroom gerealiseerd. Effecten die we nu al wel zien: er is een betere samenwerking tussen Ferm Werk en het Stadsteam Oudewater, waarbij de aanpak voor de inwoner goed met elkaar wordt afgestemd. De gezamenlijke intake en het regelmatige contact dragen hieraan bij.
Inburgering
Op 1 januari 2022 treedt de nieuwe Wet inburgering in werking. Hiermee krijgt de gemeente Oudewater een regierol in onder andere het aanbieden van kwalitatief hoogwaardig inburgeringsaanbod. Het doel is dat inburgeraars die zich in Oudewater vestigen, beter inburgeren en kunnen deelnemen aan de Nederlandse samenleving. De voorbereidingen op deze wet zijn in 2020 gestart. Hierin wordt samen opgetrokken met de gemeente Woerden. Op regionaal niveau wordt met de andere U16-gemeenten het taalonderwijs vormgegeven. Tevens wordt samengewerkt met de bestaande uitvoeringspartijen zoals het Vluchtelingensteunpunt Groene Hart en Ferm Werk. In 2020 zijn vruchtbare gesprekken gevoerd wat heeft geresulteerd in een gedeelde ambitie en uitgangspunten. Op basis daarvan wordt het inburgeringsstelsel verder vormgegeven. Wij voorzien wel een bestuurlijk/maatschappelijk knelpunt wanneer de aangekondigde vergrote taakstelling opvang statushouders samenvalt met een eveneens aangekondigde blokkade van de gewenste uitbreidingslocaties.